HET RABILSKY PERSBUREAU PRESENTEERT:
DE SPELERS VAN HET SEIZOEN 90-91

 

Door Jeroen de Haan, 1 oktober 1990 aftredend als directeur RPB

ERIK DRAIJER - Behoedzaam speler. Verdedigt zich graag met Siciliaans. Staat bekend om zijn kleine, maar uiterst venijnige tussenzetjes. Nog steeds geldend als de beste Rabilskiaan aller tijden. Won de eerste twee edities van het IMRT. Veroverde afgelopen seizoen J.H. Donner-Trofee op rivaal Sander. Dit seizoen weer rijp voor titelherovering.

 

JEROEN DE HAAN - Was kampioen van zijn Amersfoortse lagere school. Schaakte vervolgens jaren niet meer; tot aan het 1e IMRT. Groeide hierin uit tot verdienstelijk verdediger. Komt echter moeilijk tot winst. Speelt dan ook relatief veel remises. Wist nog nooit ook maar een half punt van vriend Sander af te snoepen. Bleef echter ongeslagen tegen Eric Braaksma. Opent graag met 1. f4.

 

SANDER JANKNEGT - De jongste, en vermoedelijk meest getalenteerde Rabliskiaan. Opent steevast met 1. e4, en geldt als sterk aanvaller. Won vorig seizoen voor het eerst het toernooi, en is opnieuw kanshebber. Is met het vertrek van Jos Nunnink en Eric Braaksma zijn Angstgegners kwijt. In 10 partijen tegen het duo verzamelde hij slechts tegen elk één remise.

 

LOUIS KOSSEN - Gold als tiener als talent bij zijn toenmalige schaakclub. Pakt tien jaar later als debutant in het 4e IMRT de draad weer op. Is wars van formaliteiten, waaronder theoretische (openings)kennis. Hierdoor onberekenbare tegenstander. Valt doorgaans furieus, van meet af, aan. Boekt met deze overrompeling geregeld succes. Kan voor verrassing zorgen.

 

RICHARD VAN DER LAAN - Debutant. Bereidt zich al ruim een half jaar gedegen voor middels theorie en testmatches. Is in staat een sterk verdedigingsscherm op te trekken, om vervolgens fouten van de opponent secuur af te straffen. Zijn nogal theoretische en defensieve benadering van het spel maakt zijn aanvallen wat statisch en doorzichtig. Lijkt het vooral te moeten hebben van afgedwongen en remises.

 

FREEK VAN LEEUWEN - Oudste Rabliskiaan, en typische gezelligheidsschaker. Verliest meestal na een uur speeltijd wat van zijn concentratie, waar zijn groot aantal nederlagen deels uit te verklaren valt. Kan zowel zeer sterk als uitgesproken zwak tegenspel bieden. Kwam pas één maal tot winst: tegen Hanke, in het seizoen 88-89.

 

ANDRE SPAARGAREN - Ooit talentvol dammer. Hierin ooit jeugdkampioen van Haarlem. Debuteerde dramatisch in het 1e IMRT (1 uit 10). Inmiddels gevreesde subtopper, die briljant spel afwisselt met geknoei. Houdt absoluut niet van voortijdige puntdelingen. Is voorzitter van de S.V. Rabilsky. Hierin sterk. Beslecht conflicten tussen leden vaak wél met remises.

 

HANKE WINIUS - Meest grillige Rabilskiaan. Vorig seizoen lang ongeslagen en aan de top. Kan het, vermoedelijk door zenuwen, niet altijd afmaken. Samen met Jeroen remisekoning aller tijden. In partijen met laatstgenoemde verscheen regelmatig mes op tafel. Scherpt zijn talenten aan door ook bij een andere vereniging te spelen: Heemsteedse S.C.


Naar volgende artikel