De nieuwe strijd

 

De eerste ronden uit competitie leverde één verrassing op. De verrassing zat hem al in de eerste partij, die tussen Jos en Jeroen, waarin Jeroen de sterke Jos van zijn lijf wist te houden in een interessante (slachtpartij in de goede zin des woord) pot schaak! Waarna tegen de verwachting in men na twee uur spelen een puntendeling overéénkwam.

De tweede zitting had een uitzicht over IJmuiden als decor waar nieuwkomer Freek aantrad tegen André, nadat hier het één en ander van het bord geveegd was. Freek had twee paarden en één loper veroverd maar was één toren, één paard en twee pionnen kwijt geraakt. Op de vijftiende zet zag Freek (wit) zijn aanval strandden door de zwarte dame. Deze rekenfout kwam wit duur te staan en moest twintig zetten later opgeven.

Partij nummer drie ging tussen de kampioen Erik D. en de altijd gevaarlijke Hanke (de enige met een overwinning op Erik D.). Beide spelers waren of zijn een beetje uit vorm, in de eerste zitting liet Erik D. al twee keer (mede door wat mindere spel van Hanke) winstkansen liggen. In de tweede zitting met een interessante afgebroken stelling die was blijven staan, volgde nog een interessante afwikkeling van stukken plaats, maar dit keer greep Erik D. de volle winst.

Nieuwkomer Erik B. (en tot favoriet bestempeld) maakte zijn faam in de eerste partij waar door Sander na drie uur en drieëntwintig minuten en zes en twintig zetten puntloos naar huis te sturen. Beide spelers speelde op het scherpst van de snede waarbij Sander met zijn rug tegen de muur werd gezet.

Vijfde partij uit de tweede ronde ging de tussen de verrassende Jeroen en de sterke Eric B.

Eric B. ging sterk van start en Jeroen moest het één en ander incasseren, maar een tegen offensief bracht Eric B. van zijn stuk en zag een (misschien wat al te simpele) matzet over het hoofd.

Na verleden jaar Hanke als reuzendoder (Jos & Eric D.) gehad te hebben, slaagt Jeroen er al in om het de kanshebbers lastig te maken.

De grootste krachtsinspanning tot nu toe moest van Sander komen, hij leverde in zijn tweede partij weer een prestatie van drie uur achter het bord, wat hem ook dan wel een half puntje opleverde. Een goede partij van beide spelers waarin weinig fouten werden gemaakt eindigde na veertig zetten waarbij alleen de koning plus drie pionnen voor beide overbleef. Beide spelers waren dan ook tevreden met het resultaat.

Dré


Naar volgende artikel