KATER

 

Verdomme. Dat was alweer de zoveelste wekker die moest sneven onder het geweld van mijn ochtendhumeur. Enigszins verdwaasd om me heen kijkend feliciteerde ik mezelf met het feit dat ik 'het weer gehaald had'. De omgeving kwam me tenminste nogal erg bekend voor.

Zes Jordans per jaar
Langzaam begon het weer bij me te dagen. Enkele tot mijn verreweg subliem geheugen doordringende tonen van Meester Wagner's Vliegende Hollander bevestigden mijn vermoeden: ik was weer een keertje met mijn zatte kop in die kar van me gestapt. Angstiger dan gewoonlijk vroeg ik me af hoeveel oude dametjes ik deze keer een goudvis aangeboden had. Een inspectie van mijn kar zou toch de beste wijze zijn om een antwoord te krijgen op die brandende vraag. Ik besloot om op te staan.

Eenmaal in de badkamer had ik veel zin om mijn kamergenoot zijn smoelwerk enigermate te verbouwen: de smeerlap had zich niet eens gewassen. In de wastafel lag mijn maaginhoud van de vorige dag nog heerlijk te beschimmelen, en ik mocht aan het werk met heet water en de tandenborstel. Op die wijze haal ik wel zes Jordans per jaar. Lang leve de olijven en schimmelkaas.

Snelwegkat
Een inspectie van mijn supersonisch omgebouwd model eend deed me direct denken aan een stukje van Ivo de Wijs:

onlangs hoorde ik vertellen

wanneer je langs Den Helder rijdt

zie je asfalt noch beton meer

daar rij je werkelijk op kamerbreed tapijt

dat is de snelwegkat, de snelwegkat

kijk daar die heeft wel wat van die van tante Nel weg, schat

dat is de snelwegkat, de snelwegkat

je rijdt hem op de snelweg plat

Deze eend had dus geen veren. Wel een stuk of acht ogen en hier en daar een tong met of zonder onderkaak. Reden genoeg om na enkele ogenblikken wederom in de weer te gaan met heet water en de zevende tandenborstel. Midden in dit enerverend werkje ging de telefoon. Hunter.

Torenflat
...H, die Bill. Bill, wil je wat zachter praten? Ik heb een kater. Wat? Een kater! Ja. Zeg, nog bedankt, trouwens, het was een te wow en te woepie feest. Vertel eens, hoe vond ik het eigenlijk? Hé Bill, dat is toch geen reden om hatelijk te worden? Jij gaat bij mij ook altijd met bier smijten. Wat? Ja oké, ik kan het ook niet helpen dat jij een tap hebt en ik altijd kratjes gebruik. Je krijgt een nieuw vaatje van me, goed? Zeg Bill, wat anders: ik weet niet meer hoe het komt, maar mijn armen zitten onder de krassen... ik heb toch niet... oh, de kat. Heb je nog meer schade, behalve die magnetron? Aha, de ruit. Hoé groot?? JFC (Jesus Fucking Christ, red.) hoe heb ik dat nou weer Poekie? Was die er ook al? Ach, die beestjes komen meestal op hun pootjes terecht, he? ... ... Ja, dat is het nadeel van een torenflat. ... Bill, nou moet je niet zo zeuren. Weet je wat, je krijgt óók een nieuwe poes van me. Hè ja, ik weet dat je aan dat beest gehecht was.

Feestje
0 ja Bill, nog wat: over een paar weken ben ik jarig, dat weet je toch? En ik wilde wel een feestje ervan maken, maar je weet ook hoe klein mijn kamer is, en nu wilde ik jou vragen of dat ik dat feestje bij jou mocht houden en... Bill? Bill?? Nou Hunter, jou vraag ik niet op mijn feestje.

T.B. Krebs.

 

Naar volgende artikel