DE RODDELPOTPOURIE VAN...

(Door Goudeerlijke Sjon)

Gestoorde Richard komt vrij, maar niet omdat-ie genezen is

WESTKNOLLENDAM - Nog altijd is Richard van der Laan zijn desastreuze tweede seizoenshelft in de S.V. Rabilsky 91-92 niet te boven. Steeds minder mengde hij zich in het Knollendamse dorpsgebeuren. Een vriend vertelde ons: "Hij begon in zichzelf te praten. Hij sloot zich af. Soms zagen we hem dagenlang niet op straat. De post, die hij op zaterdag moest bezorgen, verbrandde hij in de tuin van zijn ouders."

Een bewoner van de Hannie Schaftlaan, die zijn naam niet in de Gazet wenst te hebben, omdat zij vreest voor represailles: "Richard was altijd een nette, vriendelijke jongen. Behulpzaam, altijd een praatje... Maar je zag hem versomberen en agressief worden. Toen hij "Boe!" begon te roepen tegen mijn kinderen, grepen we in, als buurt zijnde. Richard kon niet langer thuisblijven. Hij werd een bedreiging voor Knollendam én zichzelf."

En zo belandde Richard in 'Ons knollenhuis'; het rustoord in West-Knollendam. Maar ook daar was hij niet te handhaven. Een begeleidster van 'Ons Knollenhuis': "Richard werd onhoudbaar. Hij reed paard op een bezemsteel van één van onze schoonmakers, en wilde persé op een matje slapen. Ook beroofde hij het daghoofd van haar loper, zodat deze geen deur meer kon openen. Hij sloeg bovendien alle klokken op zijn afdeling stuk en wilde alleen van een schaakbord eten. Ten einde raad hebben we hem, in overleg met zijn huisarts, weer naar huis gestuurd. Beter is-ie nog niet. Maar' hier konden we echt niets meer voor hem doen", aldus de nog steeds aangedane verpleegkundige.

Thuis werkt Richard nu aan zijn herstel. Zijn moeder vertelde ons, dat er progressie is in Richards gedrag. "Hij is nog niet de oude, maar hij kan alweer stukjes Euwe lezen, zonder in razernij te vervallen. Vader, ik en zijn broertjes, we leven met hem mee. We houden van Richard, en laten hem niet in de steek."

Ook de Rabilskianen wensen Richard sterkte en verwachten hem in het komend seizoen weer onder de schaakgladiatoren.

Uw Goudeerlijke Sjon


Naar volgende artikel