ANDRE WINT EIGEN SNELSCHAAKTOERNOOI

 

AMSTERDAM (RPB) - Tot zijn eigen verbazing won André, onze eigen sterke man van de afgelopen vijf seizoenen, het snelschaaktoernooi van 16 mei, dat ter ere van de sympathieke ex-voorzitter was georganiseerd. Niet zozeer de winst verbaasde André. Eerder was het de meer dan overtuigende wijze, waarop de kleine Haarlemmer dat deed: alle acht andere Rabilskianen beroofde hij van het volle punt...

De sfeer zat er al snel in. Op de ruit van het pand Utrechtsestraat 129 hing een groot affiche van het toernooi, waarop de beeltenis van André passanten toelachte. In de speelzaal op de eerste verdieping was de ruimte eveneens versierd. En alle Rabilskianen hadden zich verzameld voor het 'André Spaargaren Snelschaaktoernooi 1992', waarmee Erik, Richard, Freek, Sander, Jeroen, Hanke, Jos en Louis hun afgetreden praeses wilden eren en bedanken voor zijn milde en bindende manier van regeren, die hij vijf seizoenen had volgehouden. Gelachen werd er volop; serieus geschaakt in iets mindere mate. De opzet van de avond; André stiekem al zijn wedstrijden laten winnen, slaagde uitstekend. Terwijl 'de andere acht' in de wandelgangen veel schik hadden over de succesvolle verloop van zaken, kraaide André blijmoedig de ene victorie na de andere.

Met stijgende verwondering sloeg André dames van het bord, vlocht hij matjes, en joeg hij vrienden door de vlag. Met 8 punten uit evenzovele partijen bleek hij ongenaakbaar.

Toen Dré zijn trofee in ontvangst mocht nemen, waarop zijn naam alvast was vermeld als winnaar van zijn eigen toernooi, doorzag hij het lieve bedrog. Lever spoelende schaterlachen en ontroering vulden de speelzaal. Dré onthulde dat hij zijn zegereeks weliswaar als wat merkwaardig had ervaren, maar niets van opzet bespeurd had. Tevens bedankte hij de andere Rabilskianen voor hun bijdrage tot het succes van de voorbije jaren. En: hij kondigde aan, dat het toernooi een blijvertje zal worden, met een jaarlijks bekertje en een wisseltrofee. Na een luid applaus, en nog enige geschenkjes, volgde een totale prijsuitreiking van het afgelopen seizoen, waarbij Hanke de toon zette met winst in de competitie, beker én toto. Die laatste overwinning was hem nog onbekend. Hij wist op het laatst niet meer, waar hij de speeches vandaan moest halen.

Toen Merel ook nog de tweede prijs in de toto bleek te hebben gewonnen, was de triomf van de familie Winius compleet. Op de foto ziet u overigens Dré zijn dankwoord uitspreken (foto: RPB)

En zo besloten we een meer dan geslaagde Rabilskymeeting. Met een toernooiwinnaar, die de Rabilskyhistorie ingaat als de man, die zijn zege misschien meer gegund was, dan hij ooit zal kunnen geloven.

Jeroen

Voor statistici de eindstand:

1. André

8

6. Erik

2. Jeroen

7. Richard

2

3. Jos

5

8. Sander

2

4. Louis

9. Freek

5. Hanke

4

 

 

 

Naar volgende artikel