20.11.2013

Bijlage: overzicht van de meest opvallende afbeeldingen met leeuwen uit de regeerperiodes van Ashurnasirpal II en Ashurbanipal.

Meest opvallende afbeeldingen van Ashurnasirpal II en de leeuw (883-859) uit het Noordwest Paleis te Nimrud (Kahlu)



Ashurnasirpal II jaagt op leeuwen, panel WFL 14, kamer WG, Noordwest Paleis van Ashurnasirpal II, Nimrud (Kahlu). het Brits Museum, Londen.
Reliëfs op de muur gemaakt met sierpleister. Het is Ashurnasirpal II die op leeuwen jaagt. Twee bedienden, ze dragen conische helmen en zijn gewapend met bogen en schilden, staan klaar met hun dolken in de leeuw te steken die de koning aanvalt op de achterkant van zijn wagen. Voor de wagen ligt een ogenschijnlijk al gedode leeuw.



Relief met de Assyrische koning Ashurnasirpal II jagend op een leeuw. Pergamon Museum, Berlijn, Duitsland.
We zien de koning als boogschutter in zijn wagen. De leeuw is al getroffen. Het is een detail van een reliëf uit het noordwest paleis van Ashurnasirpal II te Nimrud (Kahlu), ca. 883-859 vC.



Assyrische Koninklijke leeuwenjacht, Ashurnasirpal II, 875-860 vC. Uit Nimrud, noordwest paleis, de westelijke vleugel. Sierpleister. H 98 cm, W 139.5 cm, TH 23 cm. ME 124579. Ook hier is de koning te zien als boodscchutter op een strijdwagen en zien we een stervende leeuw.
Het Brits Museum, Londen.



Sierpleister. We zien Ashurnasirpal II, vergezeld door boodschutters, een dragger van een waaier en hovelingen, op het punt staand een plengoffer te brengen over een dode leeuw. Onderwijl spleen twee muzikanten op horizontale te bespelen harpen. Er hoort een inscriptie in spijkerschrift bij. Datum: 865-860 vC. British Museum, Londen.

Meest opvallende afbeeldingen van Ashurbanipal en de leeuw (668-631) uit Niniveh.



Reliëf uit het paleis van Assurbanipal in Nineveh. Het lijkt op een geraakte leeuw tijdens een jachtpartij, in wildernis, maar vermoedelijk binnen de muren van Niniveh (British Museum, London)



Wederom een stervende leeuw. (British Museum, London)



Een stervende leeuwin.



Leeuw met pijl door de snuit (als je het zo wilt noemen). British Museum, London.
In de ogen van de moderne westerse mens ronduit wreed en immoreel. Wreed was het natuurlijk ook, immoreel vind ik lastig.



Tekening. Leeuwenjacht. Hieronder een deel van het werkelijke reliëf.



North Palace Niniveh (British Museum)



Diverse gedode leeuwen. Volgens Weissert gaat het om een ritueel waarin de koning 18 leeuwen moest doden die de achttien poorten van de stad vertegenwoordigden.



Ashurbanipal steekt een leeuw met een speer. Nineveh, ca. 645 vC. British Museum



Leeuwen verlaten de kooi. Hier is het duidelijk dat de leeuw uit een kooi komt. Ook valt op dat het lijkt op een soort stripverhaal van rechts naar links. Hieronder het vervolg.



De Koninklijke Leeuwenjacht uit het Noordelijke Paleis van Nineveh (645-635 vC). De koning schiet met pijlen terwijl een aanval van een gewonde leeuw afweren (British Museum, Londen)


<---- Terug